Skip to main content

Καλούμε κάθε άνθρωπο να έρθει στον Χριστό και να βρει σωτηρία και ανάπαυση. Όπως είπε ο ίδιος: «Ελάτε σε μένα όλοι οι κουρασμένοι και φορτωμένοι, και εγώ θα σας ξεκουράσω». Μια πρόσκληση γεμάτη έλεος, αγάπη και συγχώρεση, για αληθινή ζωή και μια νέα αρχή.

Γι’αυτό είμαστε εδώ. Και θα χαρούμε να γνωρίσουμε και εσένα.

Μάθε περισσότερα
H Ιστορία μας

Η πίστη μας συνοψίζεται στα λόγια του Συμβόλου της Πίστεως («Πιστεύω») όπως αυτό θεσπίστηκε από τις Οικουμενικές Συνόδους Νικαίας (325 μ.Χ) και Κωνσταντινουπόλεως (381 μ.Χ).

Αυτή η κοινή ομολογία πίστης ενώνει τους Χριστιανούς ανά τους αιώνες και αποτελεί θεμέλιο για τη διδασκαλία και την πράξη της εκκλησίας μας.

Μάθε περισσότερα

Η ονομασία “Ευαγγελικοί” προέρχεται από την εστίαση στο Ευαγγέλιο-όλη η Αγία Γραφή- που αποτελεί τον κύριο Κανόνα της ζωής και της πίστης μας.

Οι Ευαγγελικές Εκκλησίες ανά τον κόσμο αποτελούν το κέντρο λατρείας για πάνω από 600 εκατομμύρια πιστούς, που εστιάζουν στην απλότητα της Αποστολικής Εκκλησίας, όπως την ίδρυσε ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός και συνδέονται ιστορικά με την Θρησκευτική Μεταρρύθμιση τον 16ο αιώνα.

Η πρώτη Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία ιδρύθηκε το 1858 στην Αθήνα. Από τότε πολλές άλλες Ευαγγελικές Εκκλησίες δημιουργήθηκαν σε διάφορες πόλεις και χωριά της πατρίδας μας που αυξήθηκαν μετά τον ερχομό Ελλήνων Ευαγγελικών προσφύγων από τη Μικρά Ασία.

Η Ευαγγελική Εκκλησία Κατερίνης ιδρύθηκε το 1923 μετά την ανταλλαγή πληθυσμών, από Έλληνες Ευαγγελικούς οι οποίοι προέρχονταν από Ευαγγελικές Εκκλησίες του Πόντου.

Σήμερα, η εκκλησία μας απαρτίζεται από ανθρώπους μικρούς και μεγάλους, ανεξαρτήτως προέλευσης, ενωμένους στην πίστη και την αγάπη του Χριστού, που ανοίγουν την αγκαλιά τους σε κάθε έναν που αναζητά μια πνευματική οικογένεια.

Αιδ. Νίκος Σταμούλης
Ποίμανση: 2023 – Σήμερα
Ο Αιδ. Νίκος Σταμούλης είναι ο ποιμένας της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας Κατερίνης από το 2023, ενώ από τον Νοέμβριο του 2019 υπηρέτησε ως υπεύθυνος της νεολαίας. Σπούδασε Θεολογία στην Αθήνα, στην Ουαλία και στις Η.Π.Α., και είναι υποψήφιος Διδάκτορας Ποιμαντικής Θεολογίας.

Γιατί δεν έχετε εικόνες;

Η αρχιτεκτονική μας δίνει έμφαση στην απλότητα και την ανεικονική (χωρίς εικόνες) λατρεία του Θεού, ώστε να εστιάσει στη διάσταση ότι ο Θεός είναι πνεύμα και ζητά λατρεία “εν πνεύματι και αληθεία”. Εκτιμούμε την εικαστική, αισθητική και διδακτική χρήση των εικόνων, αλλά δεν τους αποδίδουμε λατρευτική προσκύνηση.

Τελείτε τα μυστήρια;

Η Ευαγγελική Εκκλησία αναγνωρίζει και εφαρμόζει τις τελετές της Θείας Ευχαριστίας και του Βαπτίσματος, ακολουθώντας τις σαφείς εντολές της Καινής Διαθήκης. Ως προς την Ιεροσύνη, τον Γάμο, το Ευχέλαιο, το Χρίσμα και την Εξομολόγηση, η Ευαγγελική Εκκλησία αναγνωρίζει την χρησιμότητά τους στην πνευματική ζωή των πιστών, αλλά δεν τα χαρακτηρίζει μυστήρια.

Πιστεύετε στην Παναγία;

Τιμούμε τη μητέρα του Κυρίου μας και μνημονεύουμε με σεβασμό την πιστότητά της. Τη μακαρίζουμε για το προνόμιο που της δόθηκε να μετάσχει στο μυστήριο των αιώνων, την Ενσάρκωση του Θείου Λόγου, του Ιησού Χριστού. Παραδειγματιζόμαστε από τη ζωή της, δίνοντας προσοχή στην προτροπή της “ό,τι σας λέγει (ο Ιησούς) κάμετε”, που είπε στον γάμο της Κανά. Με την ενέργεια της αυτή έστρεψε τα βλέμματα όλων στον υιό της, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό.

Πιστεύετε στους Αγίους και στους Πατέρες της εκκλησίας;

Τιμούμε τους ανθρώπους που ανακηρύχθηκαν δικαιολογημένα άγιοι ως παραδείγματα, για να μιμηθούμε και να εμπνευστούμε σε μια ζωή πίστης και αφοσίωσης. Αντίστοιχα μελετούμε τα συγγράμματα των Πατέρων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντα βέβαια κάτω από το φως της Αγίας Γραφής.

Έχετε ιερείς;

Η Ευαγγελική Εκκλησία, ακολουθώντας τις σαφείς εντολές της Καινής Διαθήκης, δέχεται την ιεροσύνη όλων των πιστών χριστιανών. Έτσι, στη δομή της δεν υπάρχουν ιερείς ως ξεχωριστή και ιδιαίτερη κατηγορία αξιωματούχων που έχουν την εξουσία να διαμεσολαβούν και να μεταδίδουν τη χάρη του Θεού. Η Ευαγγελική Εκκλησία χειροτονεί ποιμένες, δίνοντάς τους την ευθύνη της καθοδήγησης των πιστών και της φροντίδας του έργου της Εκκλησίας, και όχι μία ιδιαίτερη θέση σε κάποια εκκλησιαστική ιεραρχία. Ο ποιμένας και το πρεσβυτέριο της εκκλησίας εκλέγονται από το εκκλησίασμα, έχουν την ευθύνη της διοίκησης, της πνευματικής επίβλεψης και του συντονισμού του έργου της εκκλησίας, και λογοδοτούν κάθε χρόνο στο ποίμνιο, το οποίο συμμετέχει ενεργά στη λήψη σημαντικών αποφάσεων.

Πώς είναι δυνατόν να είναι κάποιος Έλληνας και να μην είναι Ορθόδοξος Χριστιανός;

Αναγνωρίζουμε τον ιδιαίτερο ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον Ελλαδικό χώρο. Αγαπούμε την πατρίδα μας και διεκδικούμε την αναγνώριση της προσφοράς των Ελλήνων Ευαγγελικών. Οι Έλληνες Ευαγγελικοί ήταν και είναι παρόντες σε όλους τους αγώνες του Ελληνισμού. Δεχόμαστε ως ιστορικό γεγονός την ιδιαίτερη σχέση της Ορθοδοξίας με τον Ελληνισμό, δε θα μπορούσαμε όμως να συμφωνήσουμε θεολογικά με την ταύτιση των δύο αυτών εννοιών, καθώς η χριστιανική Εκκλησία δεν μπορεί και δεν πρέπει ποτέ να ταυτιστεί με ένα συγκεκριμένο έθνος.

Ποιο είναι το σωστό σας όνομα;

Ευαγγελικοί, Προτεστάντες, Διαμαρτυρόμενοι ή Ευαγγελιστές; Τα τρία πρώτα από τα τέσσερα ονόματα που μνημονεύονται στην ερώτηση είναι σωστά. Το όνομα Διαμαρτυρόμενοι (και η λατινική μορφή του, «Προτεστάντες») μας συνδέει ιστορικά με το κίνημα της θρησκευτικής Μεταρρύθμισης του 16ου αιώνα. Προτιμούμε όμως το όνομα Ευαγγελικοί γιατί ταιριάζει με την έμφαση που δίνουμε στο Ευαγγέλιο. Εκ παραδρομής πολλές φορές στα ΜΜΕ οι Ευαγγελικοί αναφέρονται ως «Ευαγγελιστές», ωστόσο ο συγκεκριμένος όρος είναι λανθασμένος, καθώς Ευαγγελιστές ήταν οι συγγραφείς των τεσσάρων Ευαγγελίων, ο Ματθαίος, ο Μάρκος, ο Λουκάς και ο Ιωάννης.

Πώς γίνεται η λατρεία στην Ευαγγελική Εκκλησία;

Η λατρεία στην Ευαγγελική Εκκλησία έχει τρία βασικά στοιχεία. Πρώτον, το κήρυγμα του Ευαγγελίου, που έχει ως σκοπό τη διδασκαλία και την ενθάρρυνση των πιστών. Δεύτερον, την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας, η οποία αποτελεί το αποκορύφωμα της λατρείας. Τρίτον, τη συμμετοχή όλων των πιστών στην υμνωδία, καθώς όλο το εκκλησίασμα ψάλλει τους ύμνους. Όλα όσα περιλαμβάνονται στη λατρεία τελούνται στα νέα ελληνικά, ώστε όλο το εκκλησίασμα να καταλαβαίνει και να συμμετέχει ενεργά. Όλες οι συνάξεις μας είναι ανοιχτές στο κοινό, και οποιοσδήποτε θέλει είναι ευπρόσδεκτος να τις παρακολουθήσει.

Χρονολόγιο σημαντικών σταθμών στην ιστορία της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας Κατερίνης.

Οριστικός ξεριζωμός των Ελλήνων Ευαγγελικών από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία μαζί με τους Ελληνορθόδοξους συμπατριώτες τους.

Αιδ. Σταύρος Λαζαρίδης
Ποίμανση: 1928 – 1946


Γεννήθηκε το 1896 στα Κοτύωρα του Πόντου, απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής, του Πανεπιστημίου Αθηνών, της  Αμερικάνικης Θεολογικής Σχολής του Φαλήρου και της θεολογικής σχολής του Berkley. Το 1928 προσκλήθηκε  επίσημα ως ποιμένας της Ε.Ε.Ε Κατερίνης. Επί κατοχής φυλακίστηκε  από τους Γερμανούς μαζί με άλλους από τον Συνοικισμο για σύντομο χρονικό διάστημα. Ήταν παντρεμένος με την Άννα Αργυροπούλου και είχε τέσσερις κόρες, τη Σοφία, τη Νίνα, τη Ζωή και τη Φρόσω. Το 1946 ανέλαβε την ποιμαντορία της Ε.Ε.Ε Νέας Υόρκης. Απεβίωσε στις 27-1-1972.

Ίδρυση του Συνοικισμού Ευαγγελικών στην Κατερίνη από πρόσφυγες, κυρίως από την περιοχή των Κοτυώρων (Ορντού) του Πόντου.

Επίσημη οργάνωση της Ευαγγελικής Εκκλησίας Κατερίνης με την πρώτη Γενική Συνέλευση των κοινωνών μελών.

Ανέγερση του πρώτου ευκτήριου οίκου. Ιδρύονται χορωδία, Σύλλογος Νέων και η Φιλόπτωχος Αδελφότητα «Η Περίθαλψις», η οποία προσφέρει βοήθεια σε άπορες οικογένειες και εξελίσσεται σε έναν από τους σημαντικότερους φιλανθρωπικούς θεσμούς της κοινότητας.

Καταστροφή του πρώτου εκκλησιαστικού κτιρίου από πυρκαγιά λόγω εμπρησμού. Ανέγερση νέου ευκτήριου οίκου, αυτή τη φορά με υπερώο.

Έντονη η επιρροή των Ευαγγελικών στη ζωή της πόλης. Ευαγγελικοί εκδίδουν τις πρώτες εφημερίδες της πόλης. Εκλέγεται δήμαρχος, ο Αιμίλιος Ξανθόπουλος, από την Ευαγγελική Κοινότητα.

Η Ευαγγελική Κοινότητα πλήττεται βαριά κατά την Κατοχή και τον Εμφύλιο. Το 1943, οι Ναζί εκτελούν τον πρώην δήμαρχο Αιμίλιο Ξανθόπουλο και τέσσερα ακόμη μέλη της Κοινότητας, ενώ φυλακίζουν για δύο μήνες τον ποιμένα Σταύρο Λαζαρίδη και τον προεστό του πρεσβυτερίου Χαράλαμπο Σιδηρόπουλο. Στον Εμφύλιο, μέλη και των δύο παρατάξεων βρίσκονται αντιμέτωπα με εκτελέσεις, διώξεις και φυλακίσεις.

Η κοινότητα γνωρίζει αριθμητική και οργανωτική ακμή, ιδρύει ορφανοτροφείο, το Βιβλικό Ίδρυμα Κατερίνης και θεσμοθετεί τις παιδικές κατασκηνώσεις στη Λεπτοκαρυά. Ο Αλέκος Δεληγιαννίδης, μέλος της Ευαγγελικής Κοινότητας, εκλέγεται τρεις φορές βουλευτής.

Αιδ. Άργος Ζωδιάτης
Ποίμανση: 1946 – 1962


Γεννήθηκε το 1916 στην Κύπρο. Σε ηλικία 13 ετών είχε μια εμπειρία συνειδητής επιστροφής στον Χριστό στην Αίγυπτο εξ αφορμής του κηρύγματος του ευαγγελιστή Αγιάνογλου, τον οποίο είχε σταλεί μαζί με άλλα παιδιά για να λιθοβολήσει. Σπούδασε στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου, στη Βιβλική Σχολή της Δαμασκού στη Συρία και έκανε Master of Arts στο Northwestern, στο Πανεπιστήμιο του Chicago και Ph.D στη Βοστώνη. Συνετέλεσε στην άψογη οργάνωση και πνευματική αναζωογόνηση του συνόλου της  Ευαγγελικής Κοινότητας Κατερίνης. Ο ίδιος αποτέλεσε αντικείμενο διωγμού και τελικά του απαγορεύθηκε η είσοδος στη χώρα το 1963. Παρέμεινε στην Αγγλία όπου και διακόνησε στην περιοχή του Μπέρμιγχαμ ενώ παράλληλα έκανε έργο μέσω χριστιανικών ραδιοφωνικών προγραμμάτων. Από το 1969 ανέλαβε την ποίμανση της Ε.Ε.Ε Βοστώνης. Με τη σύζυγό του Βικτώρια Τεκτονίδου είχαν τέσσερα παιδιά την Ευνίκη, τον Φαίδωνα, τη Ρέα και τον  Αναστάσιο. Απεβίωσε στις Η.Π.Α το 1979.

Μετανάστευση Ευαγγελικών από την Κατερίνη στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, συμβάλλοντας στην ίδρυση νέων Ελληνικών Ευαγγελικών Εκκλησιών. Η Κοινότητα συρρικνώνεται σημαντικά αριθμητικά.

Αιδ. Απόστολος Μπλιάτης
Ποίμανση: 1961 – 1976


Γεννήθηκε το 1931 στη Νιγρίτα Σερρών σε ορθόδοξη οικογένεια. Φοίτησε στην Παιδαγωγική Θεσσαλονίκης, στο Θεολογικό ίδρυμα της Συνόδου της Ε.Ε.Ε. στο London Bible College και στο London University. Υπηρέτησε διάφορες εκκλησίες  και κατασκηνώσεις. Υπήρξε διευθυντής του Β.Ι.Κ, πρόεδρος της επιτροπής του  Ορφανοτροφείου και υπεύθυνος του Κυριακού Σχολείου. Παρέμεινε στην εκκλησία της Κατερίνης ως τον Αύγουστο του 1976. Από το  1976 έως το 1988 υπήρξε περιοδεύων ποιμένας,  πνευματικός υπεύθυνος της κλινικής “Άγιος Λουκάς” και διευθυντής της Χριστιανικής Κίνησης Αγάπης. Από τον Απρίλιο του 1988 προσκλήθηκε ως ποιμένας  στη Β’ Ε.Ε.Ε Αθηνών. Με την γυναίκα του Άννα είχαν τρία παιδιά τη Χρύσα, τον Παύλο, και τη Θάλεια. Απεβοίωσε το 2020.

Εγκατάσταση εκκλησιαστικού οργάνου και ενίσχυση της διακονίας της χορωδίας. Το ορφανοτροφείο σταματά τη λειτουργία του.

Αιδ. Αθανάσιος Ηλία
Ποίμανση: 1962 – 1986


Γεννήθηκε στη Σάμο το 1921. Φοίτησε στη Ζαρίφειο Παιδαγωγική Ακαδημία Αλεξ/πόλεως  και  καταρτίσθηκε για 3 χρόνια στο Θεολογικό Ίδρυμα της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας και στη θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Σκωτίας. Διακόνησε για 2 χρόνια στην Ε.Ε.Ε Νιγρίτας και έπειτα χειροτονήθηκε. Τον Μάιο 1954 δέχθηκε την πρόσκληση της Ε.Ε.Ε. Κατερίνης και ανέλαβε την διακονία του βοηθού ποιμένα, ως διευθυντής του Β.Ι.Κ, του Κυριακού Σχολείου και του Ομίλου Νέων. Το 1970 εγκαταστάθηκε ως ποιμένας της Εκκλησίας εώς το 1986 όπου συνταξιοδοτήθηκε. Ήταν συζευγμένος με την Μαρία Τσιανικλίδου με την οποία απέκτησε δύο παιδιά τον Σαμουήλ και τη Ναυσικά. Απεβοίωσε το 1991.

Αιδ. Νικόλαος Στεφανίδης
Ποίμανση: 1986 – 1995


Γεννήθηκε το 1953 στον Ανθότοπο Κοζάνης. Μετά τη στρατιωτική του θητεία φοίτησε για 2 χρόνια στο Λονδίνο στο London Theological Seminary, το Reformed Bible College του Michigan και Master of Divinity από το Trinity University.  Το 1986 καλέστηκε να είναι ποιμένας της εκκλησίας ως τον Ιανουάριο του 1995.  Τώρα προσφέρει τις υπηρεσίες του ανιδιοτελώς στη χριστιανική οργάνωση  “Χέρια Βοηθείας” που διακονεί μεταξύ προσφύγων.

Ίδρυση της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων «Καλός Σαμαρείτης», η οποία προσφέρει στέγη και περίθαλψη σε ηλικιωμένα άτομα, ενισχύοντας το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας.

Αιδ. Ιωάννης Υφαντίδης
Ποίμανση: 1995 – 2021


Γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα. Από το 1976 ως το 1982  έκανε σπουδές στις Η.Π.Α . και κηρυκτική διακονία στην Ε.Ε.Ε της Βοστώνης. Από το 1982 έως το 1994 υπηρέτησε την Ε.Ε.Ε Βόλου και την Ε.Ε.Ε Νίκαιας. Στις 8 Ιανουαρίου 1995 ανέλαβε τη διακονία στην Ε.Ε.Ε Κατερίνης με τη σύζυγό του Μαίρη Αναστασιάδου και τις τέσσερις κόρες τους: Γαλήνη, Κλειώ, Φοίβη και Λυδία.

Ιδρύεται το Κοινωνικό Παντοπωλείο με σκοπό να ενισχύσει ανθρώπους της πόλης που επλήγησαν οικονομικά ιδιαίτερα μετά την ελληνική οικονομική κρίση.

Ίδρυση του φιλανθρωπικού Σωματείου «Περιχώρησις», το οποίο ανέλαβε τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου αλλά και εγκαινίασε προγράμματα που απευθύνονταν σε πρόσφυγες. Σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ φιλοξένησε στην πόλη της Κατερίνης πάνω από 3000 πρόσφυγες.

Η Περιχώρησις ιδρύει τη φιλανθρωπική δράση «Αγκαλιά» για να υπηρετήσει άστεγους και ημιάστεγους της πόλης της Κατερίνης.

Επετειακός εορτασμός των 100 χρόνων από την ίδρυση της εκκλησίας και χειροτονία του νέου Ποιμένα, Αιδ. Νίκου Σταμούλη.

Έχοντας συμπληρώσει 102 χρόνια από την ίδρυσή της η Ευαγγελική Εκκλησία Κατερίνης συνεχίζει τη δράση της, με έμφαση στην διακήρυξη του Ευαγγελίου και την κοινωνική αλληλεγγύη από την καρδιά της Κατερίνης ως τα πέρατα της γης!