Ένα πολύ σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι από τη ζωή και την εν γένει διακονία της Ευαγγελικής Εκκλησίας Κατερίνης διαδραματίζει η Χορωδία της.

Σύμφωνα με ιστορικές πληροφορίες (“Ο Συνοικισμός Ευαγγελικών της Κατερίνης” (1923-2000), Αντώνης Κάλφας, Πάρις Παπαγεωργίου, 2001) γύρω στο 1943 ιδρύθηκε χορωδία από ομάδα νέων κάτω από την ευθύνη του Αριστείδη Χαραλαμπίδη, ο οποίος καταγόταν από την Τραπεζούντα. Κύριο ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια έπαιξαν οι αδελφοί Χαράλαμπος και Φιλόθεος Λεμονόπουλος και η Ερασμία Χ. Σιδηροπούλου. Αργότερα τη διεύθυνση της χορωδίας ανέλαβε ο Γιάγκος Λαζαρίδης που είχε σπουδάσει αρμόνιο και μουσική θεωρία στο Αμερικανικό Κολλέγιο της Μερσιφούντας. Ο Λαζαρίδης γνώριζε πολύ καλά το αμιγώς χορωδιακό ρεπερτόριο, κυρίως τους αγγλικούς ύμνους αλλά και το αμερικανικό χορωδιακό ρεπερτόριο. Ο ίδιος μετέφρασε πολλούς ύμνους στα ελληνικά, οι οποίοι ψάλλονταν από τη χορωδία κατά τη λατρεία.

Πολλά από αυτά τα μουσικά κομμάτια αποτελούν μέρος του ρεπερτορίου της χορωδίας.

Παρόλο την δυσκολία εκείνων των χρόνων, λόγω του πολέμου, της φτώχειας και της ανέχειας, πολλά μέλη του συνοικισμού των Ευαγγελικών είχαν μουσική παιδεία από σχετικά μικρή ηλικία, και ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ατόμων πλαισίωσαν την χορωδία της Ευαγγελικής Εκκλησίας Κατερίνης, η επίδραση της οποίας στα μουσικά και πολιτισμικά δρώμενα της Κατερίνης υπήρξε πολύ σημαντική στο πέρασμα των δεκαετιών.

Κατά τη δεκαετία του 1940 έως 1952 ο Γιάγκος Λαζαρίδης είχε βοηθούς οι οποίοι διηύθυναν τις πρόβες της χορωδίας. Αυτοί ήταν οι Νίκος Χουσουρίδης (1907-1950), Εδουάρδος Αναστασιάδης (1905-1993) και αργότερα ο Παύλος Δεληγιαννίδης. Από το 1953 έως το 1958 τη χορωδία της εκκλησίας διηύθυνε ο Τάκης Δεληγιαννίδης ο οποίος δίδαξε απαιτητικότερα μουσικά κομμάδια.

Από το 1959 τη διεύθυνση της χορωδίας έχει ο Γιάννης Αδαμίδης ενώ κατά τα χρόνια των μουσικών σπουδών του τελευταίου (μεταξύ άλλων σπούδασε Εκκλησιαστικό Όργανο και διεύθυνση χορωδίας) τη διακονία αυτή αναπλήρωσε ο Παύλος Χ. Δεληγιαννίδης και για ένα μικρό διάστημα ο Άρης Μεταλλίδης.

Για την ίδρυση της χορωδίας και γενικότερα για τη μουσική στην Ευαγγελική Εκκλησία της Κατερίνης βλ. I Adamidis, Materialien zur Geschichte der Musik den evangelischen Kirche Griechenlands und Kleinasiens, Graz 1993, σ. 25.
Υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Αδαμίδη η χορωδία της εκκλησίας έφτασε σε αξιοζήλευτο καλλιτεχνικό επίπεδο και είναι σε θέση να εκτελεί μουσικά κομμάτια υψηλών απαιτήσεων.

Στο εκκλησιαστικό κτίριο δίνονται πλέον όλο και περισσότερα κοντσέρτα. Με τη βοήθεια και την κατανόηση του πρεσβυτεριόυ, κυρίως όμως εξαιτίας της πρωτοβουλίας του τότε ποιμένα Αθανάσιου Ηλία καθιερώθηκε από το 1977 το γερμανικό έθιμο των Advents: κάθε μια από τις τέσσερις Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα η χορωδία δίνει κοντσέρτα ενόψει της μεγάλης αυτής χριστιανικής γιορτής.

Επίσης κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα η χορωδία παρουσιάζει ένα μουσικό πρόγραμμα ανάλογο με το πνευματικό περιεχόμενο της γιορτής που αφορά στα πάθη, την ταφή και την ανάσταση του Κυρίου.

 

 

Η χορωδία της εκκλησίας μας έως και σήμερα παραμένει πιστή σε όλα τα ραντεβού, τακτικά και έκτακτα. Με ενθουσιασμό ψάλλει ύμνους υψώνοντας και δοξάζοντας τον Θεό αλλά και υπηρετώντας τους αδελφούς. Τα παλαιότερα μέλη της χορωδίας πάντα συνεπή στις πρόβες, είναι παρόντα για να εμπλουτίσουν το ρεπερτόριο της χορωδίας, αλλά και για να μυήσουν με αγάπη τα νέα μέλη στους πνευματικούς και καλλιτεχνικούς στόχους της χορωδίας.