Προσφυγικό πρόγραμμα - Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Κατερίνης

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Προσφυγικό πρόγραμμα

Δραστηριότητες
Ευαισθητοποιημένοι απέναντι στις άμεσες ανάγκες πολλών ανθρώπων που βρίσκονται σε απόγνωση και αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες εξαιτίας βίαιων γεγονότων στη ζωή τους η Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Κατερίνης πήρε την πρωτοβουλία να ιδρύσει την «ΠΕΡΙΧΩΡΗΣΙΣ» ΜΚΟ με έδρα στην Κατερίνη. Η «Περιχώρησις» δρα και λειτουργεί υπό την πνευματική καθοδήγηση της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας Κατερίνης, μια πόλη με πλούσια ιστορία στην ανθρωπιστική δράση, καθώς έχει φιλοξενήσει πρόσφυγες, αρχής γενομένης το 1922 (ανθρώπους από την ανταλλαγή πληθυσμών-Μικρά Ασία), συνεχίζοντας το 1990 (από την πρώην ΕΣΣΔ) και 2015 (από τον πόλεμο της Συρίας). Η αρχή της λειτουργίας της Οργάνωσης ξεκινάει άτυπα ήδη τον Μάρτιο του 2015, όταν μια μικρή ομάδα 10 εθελοντών ξεκινάει να επισκέπτεται τον καταυλισμό στην Ειδομένη, ανταποκρινόμενη στην έκτακτη ανάγκη του προσφυγικού ζητήματος. Αποστολή της ομάδας υπήρξε η παροχή τροφής και βασικών ειδών ανάγκης καθώς και ψυχολογική υποστήριξη μέσα από την συναναστροφή με τους διερχόμενους πρόσφυγες. Όταν τα σύνορα έκλεισαν, οι αποστολές έγιναν πιο συστηματικές και αρκετά σύντομα έγινε εμφανής η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα οργανωμένο πρόγραμμα στέγασης/φιλοξενίας. Τον Μάρτιο του 2016 ξεκίνησε το πρώτο μέρος του εγχειρήματος με 13 σπίτια που χρηματοδοτήθηκαν από την DORCAS International Aid και Tearfund. Με ενέργειες της Γενικής Συνόδου της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την αιγίδα της οποίας βρίσκεται η «Περιχώρησις», εξασφαλίστηκε στη συνέχεια σημαντική χρηματοδότηση από την Gustav Adolf Werk, έτσι ώστε να μπορέσει να εξελιχθεί το έργο και σε μέγεθος και σε ποιότητα.
 
Καθώς, λοιπόν, ο πληθυσμός των προσφύγων αυξήθηκε, το πρόγραμμα επεκτάθηκε και τώρα περιλαμβάνει 105 σπίτια που φιλοξενούν 400 άτομα με χρηματοδότηση από την UNHCR, την Dakonie Katastrophenhilfe και την RefuAid. Οργανώσεις όπως Global Ministries, Operation Mobilization και Samaritan’s Purse έχουν χρηματοδοτήσει διαφορετικά πεδία δραστηριότητας της οργάνωσης (φαρμακευτικό εξοπλισμό, γιατρούς, εκπαιδευτικές δραστηριότητες). Στο σύνολό των μηνών που η «Περιχώρησις» έχει δραστηριοποιηθεί μεταξύ των προσφυγών   έχουν υπηρετηθεί 1400 άνθρωποι ξεπερνώντας τον αρχικό οραματισμό (100 άτομα είχε εκτιμηθεί ότι θα κατάφερνε η οργάνωση να βοηθήσει).
 
Η διακονία μας  και οι υπηρεσίες μας υπαγορεύονται από τα λόγια του Ιησού Χριστού  όπως αυτά αποτυπώνονται στο Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο 25:35-36,40:
 
«Πείνασα και μου δώσατε να φάω, δίψασα και μου δώσατε να πιώ, ήμουν ξένος και με περιμαζέψατε, γυμνός και με ντύσατε, άρρωστος και μ ’επισκεφθήκατε, φυλακισμένος κι ήρθατε να με δείτε… σας βεβαιώνω πως αφού τα κάνατε αυτά για έναν από τους άσημους αδερφούς μου, τα κάνατε για ‘μένα».
 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού